Se zavedamo odpora do sprememb?

Vam je poznan ta scenarij?
Vložili ste ogromno časa in denarja v vpeljavo novega sistema ali procesa, za katerega ste usposobili vse ljudi in jim z njim, po vašem mnenju, "olajšali življenje". Potem pa še toliko mesecev kasneje ljudje še vedno vztrajajo pri svojih starih načinih, vi pa se sprašujete kje so tiste pričakovane poslovne izboljšave.


Dejstvo je, da se organizacije ne spremenijo zgolj zaradi vpeljanih novih sistemov, procesov ali novih organizacijskih struktur. Spremenijo se, če se ljudje prilagodijo in se spremenijo tudi sami. Šele takrat lahko organizacija požanje sadove, ki jih je obrodila sprememba.

Se pravi, da se soočamo z večjim izzivom, kot samo z vpeljavo novega sistema, procesa. Ljudem moramo pri prehodu na nov način dela pomagati in jim nuditi ustrezno podporo. Bolj, ko jim omogočimo enostavnejši prehod, prej bo celotna organizacija uspešna.

Krivulja spremembe nam pomaga razumeti kako se ljudje v 4 glavnih fazah odzivamo na spremembe in kako lahko vodje na to vplivamo. V interesu nam je, da omilimo, povsem človeški, odpor do spremembe in prehod pohitrimo.




Faza 1
Ob uvedbi spremembe smo ljudje najprej šokirani in smo v zanikanju, ker se ni še nič zares zgodilo.

Faza2
Ko začnemo spremembe čutiti, se začnemo obnašati negativno. Tu nastopi faza, ko smo jezni ali nas je strah, kaj bo spremeba vse prinesla. Spremembi se začnemo upirati. Nekateri se posledic bojimo zaman, drugi pa smo lahko upravičeno ugroženi. Posledično, če te faze ne vodimo, lahko nastopi kaos po celotni organizaciji ali projekt propade.Zmotno je, če mislimo, da se ljudje upiramo spremembam zgolj zaradi pomanjkanja vizije, na nekatere lahko sprememba vpliva zelo realistično, česar morda nismo predvideli.

Dokler se ljudje upiramo spremembi, bo ta neuspešna vsaj za ljudi, ki tako reagirajo. Ta faza je stresna in neprijetna. Veliko prijetneje je, če pesimizem in odpor naredita prostor optimizmu in sprejemanju.

Faza3
Tu se prenehamo oklepati tistega, kar smo igubili, spustimo in začnemo sprejemati spremembo. Začeli bomo raziskovati kako je delati po spremenjenem načinu. Ugotavljali bomo kaj je dobrega in kaj slabega ter kako se moramo prilagoditi.

Faza4
V tej fazi, bomo spremembe sprejeli in se jih bomo začeli veseliti. Ponovno bomo začeli normalno funkcionirati.
Šele, ko preidemo v to fazo, se začnejo pojavljati pričakovane izboljšave.


Zdaj, ko poznamo krivuljo spremembe, lahko v posamezni fazi ukrepamo in s tem zmanjšamo negativne učinke ter pospešimo prehod. O tem pa drugič.


Tamara Ćetković
Svetovalka in coach



Ni komentarjev: